Storing aan een automatische deur: de frequentste oorzaken

Storing aan een automatische deur: de frequentste oorzaken
Wanneer u een automatische deur aankoopt, zijn eventuele storingen het laatste waar u aan denkt. Toch is het iets waar u rekening mee moet houden. We zetten de vaakst voorkomende oorzaken voor u op een rij, zodat u bij een storing van uw automatische deur snel kunt ingrijpen om het probleem op te lossen. 

Storing door een vervuilde sensor

Ongeveer 80% van alle storingen aan een automatische deur zijn technisch gezien geen storing. De storing wordt wel als een storing geregistreerd, maar eigenlijk is er helemaal niets aan de hand. Integendeel, de ‘storing’ is gemakkelijk op te lossen. 
Zo zitten er voor de veiligheid van de gebruikers sensoren en rubberen buffers met contacten op automatische draaideuren. Deze veiligheidssensoren zijn zeer nauwkeurig en vervuilde sensoren kunnen ervoor zorgen dat de draaideur tot stilstand komt. 
Hetzelfde geldt voor de bewegingssensoren die detecteren of er een persoon in de deur wil stappen en de deur in beweging zetten. Dergelijke storingen kunnen worden verholpen door de sensoren schoon te maken.
Dit type storing voorkomen? Volg dan onze tips!
  1. Maak wekelijks de sensoren van uw automatische deur schoon.
  2. Gebruik een vochtige doek om vuil weg te nemen.
  3. Droog de sensoren nadien met een schone, zachte doek om krassen te voorkomen.

Stilstand van de deur door ingedrukte noodstop

Een tweede eenvoudig te verhelpen probleem dat vaak voorkomt, is dat de noodstop van een automatische draaideur is ingedrukt. 
Het gebeurt regelmatig dat de noodstop - al dan niet per ongeluk - wordt ingedrukt, zonder dat de iemand dit heeft opgemerkt. Er wordt in dat geval dan vaak melding gedaan van een storing aan de draaideur, terwijl het hier helemaal niet om een storing gaat. 
Bij een ingedrukte noodstop is de automatische draaideur volledig buiten werking, maar kan eenvoudig weer in werking worden gezet zonder dat er een technieker aan moet sleutelen. Dit kan simpelweg door de noodstop uit te trekken. Controleer dus altijd eerst of de noodstop is ingedrukt wanneer de draaideur onverwachts stilstaat.

Storing door achterstallig onderhoud

De Europese EN 16005-norm voor gebruiksveiligheid van automatische deuren schrijft voor dat er minstens jaarlijks één periodiek onderhoud moet worden uitgevoerd op automatische deuren. 
Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een daartoe erkend bedrijf en dient schriftelijk gedocumenteerd te worden. 
Helaas zijn nog niet alle automatische deuren voorzien van een onderhoudscontract. Dit zorgt ervoor dat er vaak storingen voorkomen die te wijten zijn aan achterstallig onderhoud. Bij het jarenlang uitblijven van een grondige onderhoudsbeurt zal de staat van uw automatische deuren ongetwijfeld achteruitgaan. Zonder onderhoud aan een automatische deur worden de mechanische onderdelen vuil, waardoor er op een gegeven moment defecten zullen optreden.

Storing door verkeerd gebruik

Storingen zijn ook vaak afhankelijk van de plaats waar de automatische deuren werden geplaatst. Hiermee bedoelen we dat automatische deuren op bepaalde locaties regelmatig verkeerd gebruikt worden. 
Gebruikers komen bijvoorbeeld voor het eerst op deze locatie, waardoor ze niet goed weten hoe de automatische deur juist werkt. Neem bijvoorbeeld draaideuren in winkelcentra. Hier botst men vaak met winkelwagens tegen de draaideur, waardoor er glasschade ontstaat of de veiligheidscontacten in de rubberen buffers worden beschadigd. Ook in ziekenhuizen rijden (gemotoriseerde) rolstoelen geregeld tegen de automatische deur aan, wat op zijn beurt een storing veroorzaakt.
Op locaties waar iedere dag dezelfde mensen komen, zoals bedrijven, is de kans op storingen kleiner. Het is hierbij wel van belang dat de medewerkers van het gebouw goed worden opgeleid over de werking van de aanwezige toegangsmogelijkheden. Vooral bij doorloopsluizen of beveiligingssluizen en -draaideuren, is dit heel belangrijk. Als het personeel goede instructies krijgt, zullen ze de automatische deuren op de juiste manier gebruiken.
Wenst u meer informatie over het gebruik of het onderhoud van de automatische deuren van Boon Edam? Contacteer onze toegangsexperts voor advies op maat!
 

Contacteer Ons

Boon Edam BVBA

 

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

 

 

© Royal Boon Edam International B.V.